Gran èxit de participació a la 1ª Edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus de Pardines

Títol

El passat dissabte 17 de novembre va ser el primer dia de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus d’enguany, i que durarà fins el proper diumenge 25 de novembre.

Pels que no estigueu al corrent, explicar-vos que la Setmana de la Prevenció de Residus va néixer d’un projecte de 3 anys que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. L’objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d’Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.

L’ajuntament de Pardines, conscient d’aquesta necessitat de canvi que requereix el moment pel què fa a la gestió dels residus municipals, no va voler quedar-ne al marge i va decidir formar-ne part tot organitzant un parell d’activitats lúdiques i pedagògiques amb l’objectiu de  fer canviar el comportament quotidià dels pardinencs i pardinenques.

Cartell

 

Un taller de sabó fet de manera artesanal era la primera de les activitats que engegava la jornada. Ben passades les 16:00h de la tarda varen començar arribar les 6 veïnes de Pardines ben carregades amb els estris necessaris per a poder realitzar i explicar la manera de fer sabó artesanal amb llard de porc o oli de cuina utilitzat.

Totes elles, carregades d’il·lusió i energia per poder compartir la seva saviesa amb la resta de gent del poble varen anar explicant les tres maneres diferents de fer sabó.

WhatsApp Image 2018-11-18 at 16.51.14

La primera d’elles, la Rosa Soler, actual membre del Centre Alpí Vall del Segadell i Presidenta de l’Associació d’Herbes i Plantes medicinals “La Genciana” va explicar la seva manera de fer el sabó tot afegint herbes aromàtiques com són la lavanda, l’espígol, farigola, etc. A continuació us adjuntem la recepta:

Ingredients per 2 Kg. de greix. en fred

 • 2 litres d’ aigua
 • 120 grams de sosa càustica
 • Opcionalment, una mica de sabó de rentadora en pols per fer escuma
 • I una mica de blauet
 • Remenar sempre en la mateixa direcció,  uns ¾ d’ hora, fins que s’espessi  

Seguidament, la Carme de Cal Gandaiet, va ser la següent en explicar-nos la seva recepta:

Ingredients per 5 Kg. de greix, en fred

 • 5 litres d’ aigua
 • 1 kg de sosa càustica
 • Opcionalment, 1 paquet de sabó de rentar a ma per fer una mica d’escuma
 • Remenar sempre en la mateixa direcció  fins que s’espessi

Finalment, i degut que el procés d’elaboració del sabó era en calent, l’Antònia de Cal Tubau i la Carme Soy van explicar-nos la seva recepta:

Ingredients per 6 litres de greix fos

 • 9 litres d’ aigua
 • 2 litres d’ oli brut
 • 1 Kg de sosa càustica
 • Opcionalment pots posar-hi una mica de blauet per la roba blanca i una mica de sabó de rentadora per fer escuma
 • Remenar sempre en la mateixa direcció fins que s’ espessi

 

NOTA IMPORTANT! En tots els casos s’ha de deixar refredar dins un motell fins que estigui ben sec, pot trigar més o menys en funció del temps que faci. 

 

Un públic majoritàriament femení, tot i que no va faltar la presència de públic masculí, i la gran participació de mainada,  públic tot ell molt curiós, no parava de fer-los preguntes. Tal com deia l’alcaldessa Núria Pérez:

“Activitats com les d’avui no només ajuden a sensibilitzar a la població i mirar de millorar en la prevenció dels residus i donar-los una segona oportunitat, sinó que també aconseguim cohesionar els veïns i veïnes de Pardines, fer-los sentir importants i demanar-los la seva ajudar i col·laboració per tal de preservar en el temps, tradicions com les de fer sabó, que crec molt interessants i alhora necessàries que perdurin en el temps. La presència de tanta mainada aquesta tarda espero que hi contribueixi!”.

WhatsApp Image 2018-11-18 at 16.51.37 (1)

WhatsApp Image 2018-11-18 at 16.51.37

 

WhatsApp Image 2018-11-18 at 16.51.38 (1)

WhatsApp Image 2018-11-18 at 16.51.39

WhatsApp Image 2018-11-18 at 16.52.55 (1)WhatsApp Image 2018-11-18 at 16.53.09

WhatsApp Image 2018-11-18 at 16.52.28 (1)

WhatsApp Image 2018-11-18 at 16.52.56

Mentre s’acabava el darrer sistema de fer sabó (en calent), i després d’haver fet una valoració molt positiva de la primera activitat per part de l’Acaldessa, es va procedir amb la segona activitat programada: La projecció del documental MOLTA MERDA protagonitzada per l’actor QUIM MASFARRÉ.

El documental, cedit pel Consorci per al tractament de residus sòlids urbans del Maresme, i el qual l’ajuntament de Pardines en va voler agrair explícitament la seva col·laboració, va servir per desmuntar els mites sobre el reciclatge i per conèixer la realitat dels residus que es llancen a la brossa d’una manera simpàtica. El documental es començava a projectar a les 17:50h i s’acabava a les 19:00h aproximadament.

Una vegada tot el públic era assegut i amb les crispetes a la mà començava el documental , prop de les 17:50h i una hora i poc després, finalitzava la projecció.

WhatsApp Image 2018-11-18 at 16.52.48

En total varen ser 39 persones les que varen assistir a la primera jornada d’activitats que l’Ajuntament de Pardines té programades durant tot un any, des de novembre de 2018 fins a octubre de 2019.

Activitats molt variades i per a tots els públics com: Taller per Nadal, menys residus, menys consum, visita amb autocar a una instal·lació de tractament de residus, curs de formació d’auto compostatge, Conèixer i posar a punt la nostre bicicleta,  mercat d’intercanvi i venda de segona mà, protecció i manteniment de la fusta d’interior i d’exterior, aprendre a fer conservers per tal d’evitar el malbaratament alimentari, etc.